marți, 4 februarie 2014

Darurile lui Dumnezeu sa le facem lucratoare - impresii din proiectul "imProve=emPower", UK, 2014



Totul a început prin februarie 2013; parcă o aud pe domnişoara Oana Iorga spunându-i soţiei mele, Mihaela:  ”Nu vrei să scriem un proiect de mobilitate Leonardo (PLM) cu o durată de câteva săptămâni  în UK pentru oameni  cu iniţiativă şi dornici de perfecţionare?”
Au început să scrie proiectul, gândindu-se în prealabil la o serie de obiective strategice, au căutat parteneri de trimitere, au întreprins toate demersurile necesare,  au depus proiectul şi iata că spre sfârşitul lui iulie 2013, primim vestea cea bună: visul devine realitate, proiectul este declarat eligibil şi primeşte finanţare din partea Uniunii Europene. Zece persoane vor pleca  din România la Plymouth, în UK, unde timp de trei săptămâni vor învăta cum să  îşi îmbunătăţească  abilităţile de Facilitator de dezvoltare comunitară.

După un efort de zeci de ore de muncă voluntară, şi în urma unui proces riguros de selecţie a candidaţilor  iată-ne ajunşi în UK,  şi nu ca turişti sau imigranţi, ori invadatori spre obţinerea de beneficiile sociale ale unui stat care stă extraordinar de bine la acest capitol (un asistat social din cea mai saracă regiune din UK are puterea de cumpărare de câteva ori mai mare decât un locuitor de condiţie socială medie al Bucureştiului), ci ca oameni dornici să-şi  îmbogăţească abilităţile profesionale pentru a contribui la dezvoltarea comunităţilor din care provin şi în care trăiesc  în România.

Organizaţiile   de primire sunt cele în care ne derulăm stagiul acesta de practică profesională, în funcţie de domeniile noastre de expertiză. De exemplu, la mine,  pe domeniul religie  şi  la soţia mea,  pentru domeniul de formare tineri si adulţi (educaţie), organizaţia de primire este Parohia Ortodoxă  Sfântul Nikitas şi Sfântul Dimitrie izvorâtorul de mir din Plymouth. 
Ceilalţi 8 participanţi au alte oganizaţii de primire ca Plymouth Mind Association, Laira School-domeniul educaţional al profilului teoretic, Oasis Project-domeniul vocaţional, Meridian School of English – domeniul managementului educaţional ori Almond Vocational Link – pentru domeniile mediu, aricol si cel de formare profesori .
Parohia ortodoxă de care am vorbit anterior a fost  înfiinţată prin 2003 de ortodocşii ciprioţi, emigranţi de aproape 5 generaţii în UK. Cu amabilitatea şi “dragostea de străini” a părintelui Gregory Palamas,  am avut posibilitatea şi privilegiul de a cunoaşte îndeaproape greci,  ciprioţi, români, ruşi, ucrainieni care şi-au părăsit ţara natală în căutarea unui trai mai bun, unii dintre ei reuşind alţii mai puţin.  Cu alte cuvinte,  exemple vii de implicare în comunitate, ale faptului că sârguința e mama norocului.
Urmându-l zilnic, “ca o umbră”, pe părintele Gregory Palamas - fost profesor de matematică, de istorie a religiilor, preot anglican convertit la ortodoxie în urmă cu aproape 20 de ani - am avut posibilitatea  de a întâlni oameni cu idei şi iniţiative (reuşite sau in curs) în folosul,  dezvoltarea şi sprijinirea comunităţii.

Astfel, vizitând  Catedrala St. Andrew din Plymouth, am întâlnit acolo un om deosebit, un preot anglican în persoana rev. Steve Nichols, care în trei luni de zile a reuşit sa implementeze cu ajutorul voluntarilor din oraş un program de sprijinire a persoanelor care au pierdut pe cineva drag. În fiecare zi, în cadrul bisericii,  câţiva voluntarari împreună cu rev. Nicholas  la o ceaşcă de ceai sau cafea şi o prajitură prin discuţii şi rugăciune încearcă şi reuşesc de cele mai multe ori ca prin această terapie de grup să fie de folos celor în nevoie.
Mă opresc aici cu relatările despre experienţa în UK urmând ca în zilele următoare să vă împărtăşesc  şi alte impresii şi idei despre care cred că mă vor  ajuta,  poate şi pe cei ce vor citi aceste rânduri la dezvoltarea comunităţilor rurale şi urbane şi la formarea de lideri cu iniţiative pentru un trai mai bun pentru noi şi semenii nostrii.

Proiectul ai cărui beneficiari suntem se numeşte “imProve=emPower”, care în graiul nostru ar putea însemna ca ce ţie îţi place, si altuia-i face!

Când vrem cu adevărat sa ne îmbunătăţim situaţia, nu trebuie decât să  punem în mâinile noastre, ale membrilor comunităţii, instrumentele potrivite, iar în inimi să inspirăm acţiunea, generozitatea, dedicaţia – cu alte cuvinte, darurile lui Dumnezeu să le facem lucrătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu